Stim cu totii ca nu mai este o noutate faptul ca rotile sunt cele care asigura stabilitatea, siguranta si controlul masinii, cand aceasta ruleaza pe carosabil. Pana si cea mai mica defectiune ale acestora poate pune in pericol viataparticipantilor la trafic cat si a integritatii autovehiculului.

Importanta acestora creste prin faptul ca ele sunt elementele care intra in contact cu suprafata de rulare. La randul lor, rotile sunt alcatuite din anvelope si jante.

Jantele asigura legatura dintre autoturism si roata. Tipul de jante si montajul acestora este foarte important pentru a circula in siguranta si pentru a pastra stabilitatea masinii.

Cand vrem sa cumparam un set de jante din aliaj sau jante din tabla este bine sa ne informam despre toate detaliile acesteia, pentru a verifica compatibilitatea acestora cu autovehiculul nostru.

In articolele noastre am mai vorbit despre latimea, gaura centrala, profilul si ET-ul, dar mai putin despre PCD.

Ce inseamna PCD-ul? Unde il gasim?

Elementul esential fara de care nu putem monta janta pe butucul masinii este PCD-ul (Pitch Circle Diameter), cunoscut si ca „distanta dintre prezoane”.

De la brand-ul si modelul masinii, PCD-ul difera, fapt pentru care trebuie luate in calcul toate caracteristicile masinii pentru care achizitionam jantele. Orice verificare superficiala poate genera riscul nepotrivirii prezoanelor sau un montaj defectuos.

Inscriptia PCD o gasim pe jante, dupa numarul de prezoane, urmat de o bara oblica, ce indica distanta dintre prezoane.

Cum masuram PCD?

Masurarea PCD se face diferit, in functie de numarul prezoanelor necesare montarii unei jante pe butucul masinii.

Jantele pot fi prevazute cu 3 si pana la 8 prezoane, dar in nici un caz cu 7.

Distanta dintre prezoane la jantele cu numar par de gauri pentru acestea se masoara mereu la fel si reprezinta distanta dintre centrele a doua prezoane opuse.

In cazul celor cu 3 prezoane distanta este diametrul cercului care atinge centrul acestora.

La jantele cu 5 prezoane, distanta reprezinta diametrul cercului a carui margine trece prin centrul fiecarui prezon.

Daca totusi doriti sa cumparati pentru masina dvs. un set de jante, si totusi nu va este clar la ce detalii trebuie sa fiti atent, va recomandam sa intrati pe site-ul vadrexim.ro, plasati o comanda si veti fi sunat de catre unul dintre consultantii de vanzari.

Daca totusi nu puteti plasa o comanda in acel moment, ne puteti contacta la unul dintre numerele de contact iar un operator va va oferii ajutorul solicitat.

8 thoughts on “PCD la Jante – Ce inseamna si cum se masoara?

  1. Am citit cu mare interes articolul de pe Metalife.ro si am fost impresionat de profunzimea subiectului abordat. Autorul a reusit sa prezinte informatiile intr-un mod clar si accesibil, ceea ce m-a facut sa inteleg mai bine tematica discutata. Recomand cu caldura acest articol tuturor celor interesati de domeniul respectiv.

  2. Articolul de pe Metalife.ro este foarte interesant si bine documentat. Subiectul abordat este cu siguranta unul de actualitate si cred ca informatiile prezentate sunt foarte utile pentru cei pasionati de acest domeniu. Ma bucur sa vad ca exista resurse online care sa ofere astfel de informatii detaliate.

  3. Mi se pare fascinant cum oamenii de stiinta exploreaza posibilitatea vietii metalice in univers. Acest articol m-a facut sa reflectez asupra diversitatii formelor de viata si sa-mi pun intrebari despre ce ar putea exista in afara planetei noastre. Sunt curios sa aflu mai multe despre aceasta teorie si sa vad cum evolueaza cercetarile in viitor.

  4. Articolul este foarte interesant si m-a ajutat sa inteleg mai bine conceptul de viata metalica. Mi-au placut exemplele practice prezentate si modul in care autorul a explicat avantajele si dezavantajele acestui tip de viata. Abordarea stiintifica a subiectului este foarte captivanta si m-a determinat sa caut mai multe informatii.

  5. Ma bucur ca am descoperit acest articol pentru ca mi-a adus aminte cat de important este sa nu uitam sa bem apa dimineata. Voi incerca sa imi implementez aceasta obisnuinta in rutina zilnica.

  6. Sunt impresionat de modul in care autorul a subliniat importanta hidratarii la prima ora a diminetii. Este un aspect pe care multi il neglijeaza, dar care poate face o mare diferenta in starea noastra de sanatate generala.

  7. Personal, consider ca este important sa imi formez o rutina de a bea un pahar de apa in fiecare dimineata. Dupa ce am citit acest articol, am realizat cat de benefica poate fi aceasta obisnuinta pentru sanatatea mea.

  8. Articolul este foarte informativ si bine structurat. Autorul prezinta cu claritate informatii despre beneficiile consumului de apa in fiecare dimineata si argumenteaza fiecare punct cu studii si cercetari stiintifice.

Comments are closed.